Strefy w kuchni



Projektując moją kuchnię, o ile można to nazwać projektowaniem, zupełnie nie uwzględniłam stref w kuchni. Wydawało mi się, że nie ma znaczenia czy dana szuflada znajduje się koło danej szafki, a zlew jest umiejscowiony w tym, czy w innym miejscu. Okazałam się totalną ignorantką w tym zakresie. Dziś już wiem, że strefy w kuchni, a co za tym idzie właściwe rozmieszczenie szafek i sprzętów w kuchni ma ogromne znaczenie.

Znaczenie stref w kuchni - trochę teorii

Strefy nie tylko ułatwiają poruszanie się po kuchni, ale pomagają w znacznym oszczędzaniu czasu, potrzebnego, chociażby przy przygotowywaniu posiłków czy sprzątaniu. Jeżeli prawidłowo dopasujemy poszczególne strefy do siebie, znacznie zaoszczędzi nam to czasu podczas użytkowania kuchni. Przygotowując obiad, nie będziemy biegać niepotrzebnie od jednej szafki do drugiej, ale wszystkie potrzebne akcesoria kuchenne będą znajdowały pod ręką. Dzięki odpowiedniemu rozmieszczeniu stref prace kuchenne będą zrewolucjonizowane i bardziej zracjonalizowane.

W kuchni możemy wyróżnić 5 stref:
- przechowywania,
- zapasów,
- przygotowywania,
- gotowania,
- zmywania,

Strefa zapasów 

Oczywiście jak sama nazwa mówi, strefa zapasów jest to miejsce, w którym będą przechowywane artykuły spożywcze niezbędne do wykorzystania w przyszłości. W tej strefie może się znaleźć lodówka, zamrażarka czy specjalna szafka, która będzie służyć jako spiżarnia.

Strefa przechowywania 

W tej strefie znajdują się przedmioty codziennego użytku, a więc zastawa stołowa (talerze, szklanki, kubki itp.), sztućce czy inne pojemniki przeznaczone na żywność.

Strefa zmywania 

Potocznie też nazywana strefą mokrą, gdyż tutaj znajduje się zmywarka, zlewozmywak, suszarka do naczyń oraz wszelkie akcesoria do zmywania naczyń łącznie z detergentami i ściereczkami.

Strefa przygotowania 

Jest to miejsce, w którym będą przygotowywane posiłki, ważny jest więc odpowiedni blat roboczy, przy którym będą się znajdować wszystkie niezbędne narzędzia kuchenne potrzebne podczas gotowania (noże, deski do krojenia, sztućce, miski, roboty kuchenne itp.)

Strefa gotowania (pieczenia) 

W tej strefie obowiązkowo musi się znaleźć piekarnik, płyta gazowa, pochłaniacz pary, kuchenka mikrofalowa oraz wszelkie sprzęty potrzebne podczas gotowania jak patelnie, pokrywki, formy do pieczenia.

Aby kuchnia była funkcjonalna, odległości pomiędzy urządzeniami w trójkącie kuchennym nie powinny przekraczać:

od lodówki do zlewozmywaka 120 – 210 cm
od zlewozmywaka do pieca 120 – 210 cm
od lodówki do pieca 120 – 270 cm

Tak jak wspominałam na początku artykułu, zupełnie nie uwzględniłam tych założeń w mojej kuchni. Wszystko robiłam według swojego "widzi mi się". Czy można jednak tak uporządkować swoją kuchnię, aby uwzględnić w niej zasady dotyczące stref w kuchni? To będzie właśnie moje zadanie na następny post. Spróbuję dostosować moją kuchnię, aby była bardziej ergonomiczna.

3 komentarze:

  1. Nie zawsze możliwe jest zachowanie stref, ale jeśli tylko to możliwe to warto o to zadbać, bo rzeczywiście ułatwia to prace :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega ważny artykuł! Podpisuję się pod tym, co napisałaś. Niestety kiedy robiłam kuchnie o tym nie wiedziałam a najwyraźniej projektant tez nie.

    OdpowiedzUsuń
  3. racja :-) to bardzo ułatwia pracę w kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.